Kongre Bildirgesi

IV. Uluslararası Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi ve III. Uluslararası Sağlık ve İklim Değişikliği Kongresi Ortak Kongre Bildirgesi

        Türkiye’de düzenlenen, küresel risklerin hepsini beraberinde sürükleyen iklim değişikliğini, sağlıklı bir gelecek için en az hasarla atlatmanın çözümlerini ele alan IV.Uluslararası Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi ve III. Uluslararası Sağlık ve İklim Değişikliği Kongresi, Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz başkanlığında, 17-19 Nisan 2025 tarihleri arasında, çevrimiçi üç gün sürmüştür. Sağlık ve İklim Değişikliği Derneği ev sahipliğinde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İngiltere Hull Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu başta olmak üzere, çok sayıda destekleyen kurum ve kuruluşla yürütülen kongrelere farklı ülkelerden canlı bağlantılarla katılım olmuştur.

        Açılış konuşmalarında söz alan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Orhan Solak, Kongre Başkanı Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz ve Sağlık ve İklim Değişikliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahar Alban konuşmalarında “işbirliği” temasının önemine vurgu yapmışlardır. 2016’dan bu yana düzenlenen bu kongrelerin gelişerek devam etmesi gerektiğini ve her alandan destek verilmesinin önemli olduğunu belirtmişlerdir.

 

III. Uluslararası Sağlık ve İklim Değişikliği Kongresi: “İklim Değişikliği ve Sağlık İlişkisinde Yaşanan Gelişmeler”

 

        III. Uluslararası Sağlık ve İklim Değişikliği Kongresi’nde, ilk kongrede ele alınan konuların yanı sıra, iklim değişikliği ve sağlık ilişkisiyle ilgili yeni gelişmeler de incelendi. Eğitimlerdeki ilerlemeler, fon kaynakları ve destekler, iklim değişikliği ve sağlıkta infodemi, iletişim stratejileri, Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporları, İklim Tarafları Konferansları (COPlar) ve bu alandaki katkıları gibi konular ele alınmıştır.

 

  1. Uluslararası Şehir Çevre ve Sağlık Kongresi: “İklim Değişikliğine Dirençli ve Sağlıklı Şehirler İnşa Etmek”
  2. Uluslararası Şehir Çevre ve Sağlık Kongresi’nde, sağlıklı ve dirençli yaşam alanları oluşturma çabaları, “Sağlıklı, Güvenli ve Dirençli Mahalleler, Şehirler, Sektörler”, “Şehir İnşası ile İlgili Sektörler ve Sağlık”, “Şehir Planlama, Mimarlık, İnşaat ve Sağlık” ilişkileri ele alınarak tartışılmıştır. Ayrıca, yarının şehirleri için inovasyon, Ar-Ge ve projeler konusunda akademi ve sektörler düşüncelerini paylaşmıştır.

 

        Her iki kongrede öğrencilerin katılımı ve söz alması önemli bir gelişmedir. Kongreler sağlıklı yaşam ortamları yaratma ve iklim değişikliğiyle mücadelede atılan adımlar hakkında bilgi edinme fırsatı sağlamıştır. Uluslararası gelişmelerin yanı sıra, Türkiye’nin iklim değişikliği çalışmalarında öncü adımları, önemli gelişmelere ışık tutma ve geleceği şekillendirme potansiyeli sergilenmiştir.

 

        Kongreler amacına ulaşmıştır. İklim değişikliğinin gelecekte beklenen etkileri gerçekçi, kanıta dayalı ve öneriler, modeller sunan yaklaşımlarla değerlendirilmiştir. Kongreler beklentilere cevap vermiştir. İklim değişikliğinin etkilerine hazırlıklı olmak, erkenden haberdar olmak, hızlı cevap verebilmek, iklim değişikliğinin etkileri ile güçlü bir şekilde savaşabilmek, dirençli bir toplum olmak, ortaya çıkan acil ve/veya sürekli değişimleri yönetebilmek ve olay geçtikten sonra hayata kaldığı yerden güçlü bir şekilde devam edebilmek için çalışan farklı disiplin ve sektörlerin sesini duyurabilmiştir. Bakanlıklar, yerel yönetimler, akademi üçgeninde buluşma imkanı sağlanmıştır ve her birinin konuyla ilgili çalışmaya hazır, istekli olduğu anlaşılmıştır.

 

        IV.Uluslararası Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi’nde 22 Düzenleme Kurulu, 39 Bilim Kurulu Üyesi ve 7 kişilik bilimsel sekreterya koordinasyonunda; 5 Konferans, 9 Panel gerçekleşmiştir; 37 Bildiri sunulmuştur. III. Uluslararası Sağlık ve İklim Değişikliği Kongresi’nde 20 Düzenleme Kurulu, 38 Bilim Kurulu Üyesi ve 7 kişilik bilimsel sekreterya koordinasyonunda; 3 Konferans, 15 Panel gerçekleşmiştir; 24 Bildiri sunulmuştur. Toplam üç gün süren kongrelerde bir eğitim, 8 Konferans, 24 Panel, 61 bildiri sunumu ile toplam 94 etkinlik gerçekleşmiştir. Her iki kongrede çok farklı disiplinler ve sektörler aynı platformda bir araya gelmişlerdir. Hem birbirlerinden öğrenmişler hem birbirlerine öğretmişler hem de aşağıda yer alan; “İklim Değişikliğine Dirençli ve Sağlıklı Şehirler İnşa Etmek” ve “İklim Değişikliği ve Sağlık İlişkisinde Yaşanan Gelişmeler” için orta noktalarda buluşmuşlardır:

 

  1. İklim değişikliğinden en çok etkilenecek olan kentlerdir.
  2. Kentlerde etkilenen insanların nefes alabilmek için tercih edeceği kırsal bölgelerin geliştirilmesi, korunması, acil durumlar için rezerv edilmesi gerekir.
  3. “Her politikada sağlık” ve “Tek sağlık” görüşlerini benimseyen liderler geleceği şekillendirecektir.
  4. “Çoklu tehlike/risk yönetimi”, “Sosyal kanıta dayalı karar verme”, “Yapay zeka ve halk sağlığı”, “İklim değişikliğinde sektörel etki zincirleri” gibi konularda bilimsel araştırma ihtiyacı vardır.
  5. “Gezegenin sağlığı bozulmuştur”, birlikte çalışma kültürü ile gezegenin sağlığı geliştirilebilir.
  6. Okul öncesinden üniversiteye, hizmet içi eğitimlerden toplumsal eğitimlere kadar her aşamada iklim krizi konusunda farkındalık arttırma, okuryazarlık ve ileri eğitim müfredatı belirlenmeli, hızla hayata geçirilmelidir.
  7. Kirlilikler, şehir sağlığı, çevre sağlığı, temel sağlık hizmetleri ve diğer sağlık hizmetleri, iklim değişikliğinde azaltım ve uyum konularına önem verilmeli. Aynı zamanda, çok hızlı bir şekilde, acilen, öncelikle uyum ve toplumsal direnci arttırma çalışmalarına geçilmelidir.
  8. Ulusal, bölgesel ve şehir düzeyinde iklim değişikliğinin sağlığa etkilerine uyum planları hazırlanmalı, etkilenebilirliği yüksek noktalar ve gruplara odaklanılmalıdır. İklim değişikliğinde halk sağlığı erken uyarı sistemleri kurulmalı ve toplumu bir arada tutacak, geleceğe sağlıklı bir şekilde hazırlayacak çabalara destek verilmelidir.

9.Ulusal, bölgesel ve şehir düzeyinde iklime uyum çabaları kurumsallaştırılmalıdır. Eğitimli, deneyimli ve gelişmeye açık insan gücü istihdamı, bütçe ayrılması, veri toplama, izleme, değerlendirme ve paylaşım süreçleri iklim değişikliğinin her sektöre etkisini ele alabilecek, yönetebilecek şekilde planlanmalıdır.

  1. İklim değişikliğinin etkilerine yönelik mevcut yapılarda “sağlık” odaklı değerlendirmeler, analizler yapılmalıdır.
  2. Dünya’da ve Türkiye’de umut verici, yenilikçi ve geleceği şekillendirecek çalışmalar, deneyimler, çıkarılmış dersler, modeller, örnekler mevcuttur. Bunların tanıtılması ve yaygınlaştırılmasında yarar görülmektedir.
  3. Ekoloji ve biyoçeşitlilik odaklı halk sağlığı bakış açısı ile iklim değişikliğinin sağlık etkilerini değerlendirmekte yarar vardır.
  4. Doğal hayat dahil olmak üzere, hiçbir şeyi ve hiç kimseyi geride bırakmamalıyız.

       

        Yukarıdaki 13 madde iklim değişikliği çerçevesinde sağlıklı bir gelecek sağlamaya atılan tarihi bir imzadır.

 

        IV.Uluslararası Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi ve III. Uluslararası Sağlık ve İklim Değişikliği Kongresi için emek veren, zaman ayıran, katkı sunan, destekleyen ve organize eden herkese sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.

 

Kongre İletişim Merkezi

Tunalı Hilmi Cad. Büklüm SK.No: 45/3 Kavaklıdere / ANKARA Tel: 0312 430 13 15 Fax:0312 434 04 13

https://www.sehircevresaglikkongresi.com/ , info@sehircevresaglikkongresi.com

Konuşma Başlat
Merhaba, Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Health Climate Congress
Merhaba, Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?